« Terug

Rickz Report #9 - 5 tips voor jouw perfecte logo

14 feb

Hoe maak je een goed logo?

KLIK en volg Spredle op 

Als je een bedrijf hebt wil je een mooi logo hebben. Want dat hoort erbij. Toch? Jazeker! De combinatie van kleur, lettertype en vorm zorgen ervoor dat jouw bedrijf een identiteit krijgt. Met een goed logo gaan mensen jouw bedrijf herkennen en val je op tussen je concurrenten. Maar hoe zorg je voor een aansprekend logo? En moet het logo ook gelijk weergeven wat jouw bedrijf doet? Wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts?  Ik geef je 5 handige tips die belangrijk zijn bij het ontwerpen, of laten ontwerpen, van een goed logo:

1. De juiste uitstraling

Denk eerst na over wat je wilt uitstralen met de producten of diensten die je aan gaat bieden. Wat past bij jou en bij jouw bedrijf? Maar belangrijker nog, met welke uitstraling spreek jij jouw klant het beste aan? Verkoop je bijvoorbeeld luxe producten, dan neem ik aan dat je een luxe uitstraling wilt creëren. Een logo met alleen maar knalkleuren geeft een goedkopere uitstraling en dat is dan juist geen goed idee.

2. Wees onderscheidend

Jouw potentiële klant kan kiezen tussen jou en de concurrent. Jouw uitstraling moet dus perfect zijn en de juiste aandacht trekken van die klant. Maar hoe valt jouw logo op? Grijs gebruiken als al jouw concurrenten dat ook doen? Niet dus. Durf dan bijvoorbeeld gewoon voor oranje te kiezen. Want wat heb je te verliezen? Zorg dat je opvalt! En nu we het toch over kleuren hebben, gaan we gelijk door naar tip 3.

3. Contrast in kleurgebruik

Zorg voor samenhang tussen de kleuren die je gaat gebruiken. Kies bijvoorbeeld een basiskleur met een accentkleur. Kleuren doen veel. Ze roepen ongemerkt associaties op. Zit jij met jouw bedrijf midden in de zakelijke wereld, dan wordt vaak gebruik gemaakt van een blauwe kleur. Blauw staat voor betrouwbaar, maar blauw kan ook een kille of steriele uitstraling geven. Net alsof je bij de tandarts zit. En dat is nu net niet wat jij wilt! Zorg dat jouw kleurenpallet aan de ene kant onderscheidend is, maar aan de andere kant moeten mensen nog wel snappen wat voor bedrijf je bent.

4. Een duidelijk beeldmerk

Naast kleuren zijn de vormen die je kiest belangrijk. Ga je voor een beeldmerk? Dan moet het beeldmerk het liefst in één oogopslag duidelijk zijn. Hou het dus simpel. Een vorm die je alleen door een heel ingewikkeld verhaal kunt uitleggen is niet zo sterk. Ook veel vlakken of lijnen die elkaar overlappen komen de duidelijkheid vaak niet ten goede. Mijn tip: Less is more!

En nog iets. Tegenwoordig moet je logo in allerlei formaten beschikbaar zijn. Denk niet alleen aan drukwerk of een autobelettering, maar vooral ook aan profielafbeeldingen die vooral weer rond of vierkant zijn.

5. Zorg voor een goed leesbaar lettertype

Het lettertype heeft ook veel invloed op de totale uitstraling van jouw logo. Een handgeschreven lettertype komt bijvoorbeeld een stuk vrouwelijker over dan een strak of stoerder lettertype. Het lettertype moet in ieder geval duidelijk en goed leesbaar zijn. Je moet er geen leesbril voor nodig hebben. Zorg ook dat het gekozen lettertype matcht met je beeldmerk, zodat jouw logo één geheel vormt!

Dat waren de tips voor vandaag! Wist je al dat wij bij Spredle ook geweldige designers in huis hebben? Zij zorgen ervoor dat onze klanten een aansprekend logo en een herkenbare huisstijl hebben. Dus als jij jouw bedrijf een nieuw gezicht wilt geven helpen wij je graag. Wil je hier met ons over brainstormen of heb je hier nog meer vragen over? Plaats deze dan in de reactie hieronder of stuur een e-mail naar hello@spredle.com.

 TIP  Abonneer je op ons Youtube-kanaal en wij trakteren je op een wekelijkse videosnack.

Labels
- TALK / Rickz Report

« Terug