« Terug

Over dromen die uitkomen als je goed naar ze luistert

  INTERVIEW    SAMIRA HIMMIT (REPORTER) | ODILE AARTS (PICMAKER)

Als er iemand is die haar passie heeft gevolgd is het Wendy Hofman wel. Met koffie- en theebar Everything Sweet groeide ze uit tot een begrip in Rijen en omstreken. Het is een geliefde plek bij de mensen uit het dorp, net zo geliefd als Wendy zelf. Haar eigen hart? Dat gaat sneller kloppen van een lekker stukje chocolade en goeie koffie.

Maar er was ook een tijd dat Wendy voor verschillende werkgevers werkte, wel achttien jaar lang. Loyaal als ze is, werkte ze vaak lang op dezelfde plek. Wendy: “Als ik ergens mijn passie in kwijt kan, maakt het niet zoveel uit waar ik werk.” Maar stilstaan deed ze niet. Altijd pakte ze nieuwe dingen aan, ze stopte nooit met leren. Nog steeds niet. “Ik ben iemand die voor de lange termijn gaat.”

Wat heb je geleerd uit die tijd?

“Door mijn werk in de telefonische verkoopsector zijn mijn luistervaardigheden onwijs goed ontwikkeld. Daarnaast sta ik voor wat ik zeg. De combinatie van deze twee eigenschappen maakte dat ik goed was in mijn werk. Totdat ik door bezuinigingen mijn baan kwijtraakte. Ik begon aan een outplacementtraject waarin ik onderzocht wat ik wilde, wat mijn passie was, wat mijn mogelijkheden waren. Hier kwam uit dat ik creatief was. Oké, het klopte dat ik in mijn vrije tijd taarten maakte van marsepein voor werkelijk waar iedere gelegenheid. Maar wat kon ik daar nu weer mee?”


“Anderhalve maand nadat ik mijn baan kwijtraakte,

opende ik de deuren van Everything Sweet.”Inmiddels weten haar klanten wel wat Wendy met haar creativiteit doet. Op de menukaart van Everything Sweet vind je de meest uiteenlopende ambachtelijke creaties, van mierzoet tot behoorlijk hartig. Ook het interieur is verre van alledaags. Tenminste, als je dit vergelijkt met de dorpse omgeving waarin Wendy zich bevindt. Maar ze loopt graag voorop als het om trends gaat. Zowel in smaakbeleving als uitstraling. Daarom wordt Everything Sweet regelmatig vergeleken met hippe toko’s uit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht.

Wacht, laten we eerst even terug gaan naar hoe het allemaal ooit begon.

We gaan terug naar het moment vlak voordat Wendy de deuren opende van haar eigen zaak, ruim zes jaar geleden. “Destijds besloot ik mijn droom te volgen. Wat ik leuk vond, wilde ik graag overbrengen aan anderen. En het volgen van mijn droom ging vlot. In zes weken tijd schreef ik een ondernemingsplan en ontving ik een kleine startlening. Anderhalve maand nadat ik mijn baan kwijtraakte, opende ik de deuren van Everything Sweet.”


“Door onze (smaak)beleving worden wij regelmatig

vergeleken met hippe toko’s uit de grote steden.”

Dat was op een veel kleinere locatie dan waar ze nu zit, met een beperkter aanbod. Wendy verkocht toentertijd uitsluitend bonbons, snoepgoed en kleine cadeaus. Nog niet wetende dat haar droom in de nabije toekomst een grotere vorm aan zou nemen. “Op de openingsdag van Everything Sweet was ik in de zevende hemel, hier had ik naartoe geleefd. Het was druk in de zaak en ik kreeg hulp van vrienden en familie. Op dag twee stond ik echter alleen in de winkel. Toen begon het echte werk pas.” Gelukkig kreeg Wendy het steeds drukker, ondanks dat ze ook rustige momenten leerde kennen.

Hielp het jou als ondernemer dat je goed kon luisteren?

“Echt, daar leer je zoveel van! Daardoor merkte ik namelijk de veranderende behoefte van mijn klanten op. Want naast dat ik graag luister, ga ik met heel veel plezier een gesprek aan. Geloof me, na een half uur praten heb je echt wel zin in een kop koffie. Dus verhuisde ik mijn Nespresso-machine van het aanrecht thuis naar de winkel. Ik was al eerder geïnteresseerd in de wonderlijke wereld van koffies. Toen ik mijn eigen zaak opende, volgde ik tegelijkertijd een barista-opleiding. Die maakte ik niet af omdat ik het daar te druk voor had. Maar misschien, dacht ik, was daar op een later tijdstip wel weer ruimte voor.” In dezelfde periode kwam er een groter pand in het dorp vrij, iets wat maar heel af en toe gebeurt. “Ik besloot de sprong te wagen, terwijl ik eigenlijk pas nét begon met een beetje geld verdienen.” Wendy startte een crowdfundingcampagne om haar plan te kunnen financieren. Binnen een uur stond het streefbedrag op haar bankrekening. Over dit resultaat is ze heel bescheiden: “Ik maakte heel simpel een filmpje met mijn telefoon waarin ik vertelde wie ik ben en wat ik van plan was. Blijkbaar geloofden mensen in mijn verhaal.”

Blijkbaar wel! Wat gebeurde er toen het geld binnen was?

“Dat was een enorme boost. En daarna is het een kwestie van gáán. Want wat was de verhuizing een werk! We deden alles zelf, we klusten en verzorgden de complete inrichting. Daarvoor struinde ik stad en land af, op zoek naar vintage meubels. Een inspanning die werd beloond met de eervolle benoeming van Everything Sweet als de huiskamer van Rijen. De mensen voelen zich hier thuis.”

En dan ineens is het zes jaar verder. De tijden van alleen in een winkel staan zijn definitief voorbij. Everything Sweet wordt gerund door een enthousiast team met een zwak voor goed eten en drinken. “Wat ik als ondernemer leerde, is dat je altijd mensen nodig hebt waarop je kan bouwen. Gelukkig trof ik mijn rechterhand in Yvonne, de parel van mijn zaak. Want al is het fijn om personeel te hebben, het geeft ook veel zorgen. Je team bouwt op jou, net zoals jij op hen bouwt.” Naast koffie en thee serveert Wendy sinds kort een volwaardige lunch, al blijft koffie haar eerste liefde. Vandaar dus dat volleerde barista’s haar professionele koffiemachine bedienen. De bijbehorende molen bevat niet altijd de meest toegankelijke koffiebonen. Wendy levert soms complexe koffies die er altijd uitzien als plaatjes. Haar lunch is origineel en smakelijk met stevige bammetjes die belegd zijn met goede lokale producten. “Ik ga continu op zoek naar de krenten uit de pap. Lokale ondernemers probeer ik te stimuleren door smakelijke producten bewust bij hen in te kopen.”


Bekijk wat Spredle voor Everything Sweet heeft gemaakt


Is zo’n hippe bedoening geen uitdaging in een dorp?

“In mijn uitingen op social media richt ik me inderdaad voornamelijk op een wat jongere doelgroep. Toch komen steeds meer ouderen ook bij ons langs voor een goede kop koffie. Alhoewel ik niet van het schreeuwerige ben, merk ik dat ik meer reclame zou mogen maken. Sommige mensen moeten nu eenmaal verleid worden om af te stappen van hun vastgeroeste gewoontes. Want als ze eenmaal bij ons binnen zijn, vinden ze al dat nieuwe heerlijk. Wat overigens wél een voordeel is van de enige in je soort zijn, is dat mensen met speciale wensen vanzelfsprekend bij mij uitkomen. Denk aan ons aanbod in gluten- en suikervrije producten. Of veganisten, die hebben hier behoorlijk wat te kiezen. De groei van Everything Sweet houdt aan, bedrijven weten ons ook steeds beter te vinden. De Koninklijke Luchtmacht met hun vliegbasis in Gilze-Rijen bijvoorbeeld. Onze koffies en bonbons serveren we op hun events.”


“Lokale ondernemers stimuleer ik door smakelijke

producten bewust bij hen in te kopen.”

Volgens mij kan je je creatieve ei behoorlijk goed kwijt tegenwoordig.

Wendy lacht. “Ik blijk goed te zijn in het bedenken van oplossingen, iets wat ik enorm leuk vind om te doen. Mijn creativiteit uit zich op de werkvloer, bijvoorbeeld door een product op een bepaalde manier te presenteren. Klanten stuur ik nooit met lege handen naar huis. Als ze me vragen om een specifiek cadeau voor een bepaald bedrag, dan krijgen ze dat. Altijd.”In het hoofd van Wendy is het nooit stil, ook al loopt alles op rolletjes. Uiteenlopende gedachten tuimelen over elkaar. Zo denkt ze na over een verdere specialisatie in koffie, over uitbreiding van haar concept. Als je haar vraagt waarop ze het meest trots is, is dat niet op wat ze zakelijk heeft bereikt. Trots? Dat is ze op haar zoon Oliver. “Hij is tien jaar oud en draait gewoon mee in ons hele circus. Hij doet het zo goed, ondanks dat ik niet veel thuis ben. Dat vind ik ongelooflijk knap.” In het hoofd van Wendy is het nooit stil, ook al loopt alles op rolletjes. Uiteenlopende gedachten tuimelen over elkaar. Zo denkt ze na over een verdere specialisatie in koffie, over uitbreiding van haar concept. Als je haar vraagt waarop ze het meest trots is, is dat niet op wat ze zakelijk heeft bereikt. Trots? Dat is ze op haar zoon Oliver. “Hij is tien jaar oud en draait gewoon mee in ons hele circus. Hij doet het zo goed, ondanks dat ik niet veel thuis ben. Dat vind ik ongelooflijk knap.”


Dit artikel is onderdeel van Spredle Magazine - Najaar 2018Ieder half jaar geeft Spredle een prachtig magazine uit met inspirerende artikelen rondom ondernemerschap, business en marketing. Spredle Club leden ontvangen dit magazine kosteloos op de deurmat.

 Bekijk PDF ››   Bestel los magazine ››

Een los magazine kost €16,50 inclusief 21% BTW en verzendkosten binnen Nederland


« Terug